Experiment. Démon

Začínám mít pocit, že démon je nadpoužívané slovo.

Napadlo mě to vlastně včera v práci (ale do včerejšího příspěvku se mi to už nechtělo dávat). Měli jsme přednášku a démon byl zmíněn několikrát, v informatickém smyslu slova – tedy program, který zpravidla zajišťuje různé systémové funkce bez nutnosti interakce s uživatelem (víc wiki). Zajímavostí je, jak toto označení vzniklo: pochází od imaginární postavy myšlenkového experimentu, která neustále pracuje na pozadí a třídí molekuly. Unixáci jsou tak trochu vtipálci, tak toto označení převzali (což mi připomíná i slavné „Budiž“).

Další použití zůstane také u počítačů, protože si vždycky okamžitě vzpomenu na DAEMON Tools, program na emulování virtuálních DVD mechanik.

No, vstup dnes zakončím opět pohledem do českých slovníků.

Slovník spisovné češtiny
démon
-a m < ř> zlý duch

Příruční slovník jazyka českého
démon, -a m. (zlý) duch, zloduch. Titanské bouření se ducha lidského jakožto démona podzemního proti řádu světovému. Osv. A jaké děje, taký ten náš lid! Zlo — dobro, démon — bůh jej žilobně probíhá. Ner. To hlad je sám, přírody démon divý, jenž za mnou kvačí. Čech. Básnický a umělecký démon, jenž tříští shnilé regiony myšlenkové. Kar. Démon ctižádosti ho ponouká. Jir.

Slovník spisovného jazyka českého
démon
-a m. (z řec.) (v řec. mytol.) zlý n. dobrý duch mající vliv na osudy člověka; (v křesťanské mytol.) zlý duch; běs: zlý d.; být posedlý d-em; přen. d. alkoholu; –> zdrob. démonek, -nka m. (mn. 1. -nkové, -nci, 6. -ncích); — démonický [-ny-] (*démonský) příd. démonu vlastní; takový jako u démona; běsovský, ďábelský: d-á moc; d-ský výraz (očí) (Čech); d-á krása neodolatelná; d-ská moc (Vrchl.); d. vliv zhoubný; –> přísl. démonicky: působit d.; –> podst. démoničnost, -i ž.: d. hudby neodolatelná síla, moc

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..